[14-05-2013]

BrengKids introduceert OV4U

OV4U BrengKids

Zelfstandig op pad!

Ieder jaar doorlopen zo’n 150.000 kinderen groep 8 van het basisonderwijs. De meesten willen graag zelf hun vervoer kunnen regelen. Als ze straks naar het voortgezet onderwijs gaan, maar ook in hun vrije tijd. Een mooi moment om ze te laten ruiken en proeven aan het openbaar vervoer. Het breidt hun bewegingsvrijheid in een klap enorm uit!

Daarom is er OV4U van Breng kids: het lespakket voor basisschool- leerlingen, over het openbaar vervoer in Nederland. Het combineert alle vormen van OV en richt zich op zelfstandige mobiliteit van kinderen, in theorie én praktijk. En dat is belangrijk, want normaal gesproken krijgen deze kinderen weinig mee over het gemak en de veiligheid van het OV.

Verkennen, plannen, doen!

In vijf lessen ontdekken de leerlingen samen met u hun eigen mobiliteit via de thema’s Verkennen, Plannen en Doen. Ze leren de voor- en nadelen van autorijden, fietsen, lopen, bus, trein en nog veel meer. Uw klas kiest een leuke bestemming uit die u als rode draad voor uw lessen kunt gebruiken.

In de vervolglessen ‘runnen’ uw leerlingen een OV-bedrijf en gaan ze aan de slag met voertuigen, haltes, stations en vervoerbewijzen. Zo ontdekken ze wat er allemaal bij openbaar vervoer komt kijken. Tegelijk leren ze

dienstregelingen lezen, hoe de OV-chipkaart werkt en de kenmerken van haltes en stations. In de laatste les leggen de kinderen het OV-examen af. Hoe? De keuze is aan u of de kinderen; een stempeltocht, een (culturele) excursie of een schoolreisje!

OV4U op uw school

OV4U is ontwikkeld voor leerlingen uit groep 8 of combinatieklassen uit de bovenbouw. Het pakket bestaat uit een handleiding voor de leerkracht, werkbladen voor de kinderen en aanvullend foldermateriaal. Iedere les heeft een vaste structuur met verschillende lesideeën en uitgebreide achter- grondinformatie. Op deze manier zijn de lessen eenvoudig in een half uur voor te bereiden.

Wie geeft de lessen?

Het lespakket is zo opgezet dat u de lessen zelf kunt geven.

OV4U in het kort

Met OV4U helpt u de leerlingen op weg om een afgewogen keuze te maken tussen verschillende manieren van vervoer. Zo raken ze vertrouwd met het OV, met als leerdoel dat kinderen zich er zelfstandig mee kunnen verplaatsen. 

OV4U in de Stadsregio Arnhem Nijmegen

De Stadsregio Arnhem Nijmegen en Breng stellen het lespakket gratis beschikbaar. Daarbij krijgt u OV-chipkaarten met saldo voor de praktijklessen in bruikleen, waarover meer staat in bijgevoegde brief. Die kaarten gebruiken de leerlingen dan bijvoorbeeld voor de reis aan het einde van het programma. Wij hopen op een geslaagde actie om zo leerlingen op een leuke en leerzame manier bekend te maken met het openbaar vervoer.

Wilt u ook meedoen?

Neem dan contact op met Irene Janssens van Mobycon
E-mail: i.janssens@mobycon.nl 
Telefoon: 073 523 10 65 
Voor meer informatie kijkt u op www.ov4u.nl
 
 


 
OV4U is een initiatief van Mobycon en mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van: Stadsgewest Haaglanden, Gemeente Delft, Mobis, Trans Link Systems  |  info@ov4u.nl