[24-01-2012]

Syntus en gemeente Harderwijk geven startsein voor OV4U

Vandaag heeft Syntus het startsein gegeven op Basisschool Het Talent in Harderwijk voor het lespakket OV4U. De 27 leerlingen van groep 7 en 8 krijgen als eerste het lespakket samen met een OV-chipkaart aangeboden door wethouder Daamen van de gemeente Harderwijk en Rick Hartgers van Syntus. Basisschool Het Talent was de eerste school die zich aanmeldde voor het project. Onder het mom van ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaan leerlingen van de hoogste groepen van 75  basisscholen  op de Veluwe ervaring opdoen met het openbaar vervoer en de OV-chipkaart. Provincie Gelderland en Syntus vinden het belangrijk dat groep 8 leerlingen hier goed mee om kunnen gaan. Zeker met de stap naar het middelbaar onderwijs in het vooruitzicht. Syntus verzorgt het openbaar vervoer op de Veluwe met 152 bussen en 30 buurtbussen.

Het lespakket OV4U is het lespakket voor openbaar vervoer en uniek in Nederland. Het lespakket bestaat uit vijf lessen en is gericht op zelfstandige mobiliteit van kinderen. Dankzij de afwisseling in theorie en praktijk maken de leerlingen kennis met het openbaar vervoer, leren ze hier gebruik van te maken en leren ze de OV-chipkaart te gebruiken. In de laatste les krijgen de kinderen een OV-chipkaart ter waarde van 7,50 cadeau van Syntus Gelderland, met daarop  een saldo van 10 euro. De kinderen gaan dan met het openbaar vervoer de opgedane kennis in de praktijk brengen tijdens een excursie of schoolreis.

Op de Veluwe is er grote belangstelling onder de scholen voor het project ´OV4U´, een idee van Mobycon, adviseurs in mobiliteit, verkeer en vervoer. Syntus en provincie Gelderland hebben Mobycon ingeschakeld om de basisscholen te enthousiasmeren. In totaal doen er 75 scholen doen mee op de Veluwe. Ongeveer 2500 leerlingen zijn straks goed voorbereid om met de OV-chipkaart gebruik te maken van het openbaar vervoer als zij straks naar het voortgezet onderwijs moeten reizen.

"Misschien ga ik later wel naar de universiteit, dan leer ik nu alvast hoe ik mijn chipkaart moet opwaarderen." Thera Lelieveld, 11 jaar.  
OV4U is een initiatief van Mobycon en mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van: Stadsgewest Haaglanden, Gemeente Delft, Mobis, Trans Link Systems  |  info@ov4u.nl