[01-02-2011]

OV4U-lessen in Gelderland groot succes

Verschenen in Verkeer in beeld (februari 2011)

Afgelopen zomer hebben in provincie Gelderland ruim 4.000 basisschoolleerlingen uit groep 8 OV4U-lessen gevolgd. De resultaten zijn zeer positief: meer dan de helft van de leerlingen denkt na het volgen van de OV4U-lessen positiever over het openbaar vervoer (OV).

In opdracht van provincie Gelderland heeft adviesbureau Mobycon het lespakket voor de provincie op maat gemaakt. Het lespakket is dit jaar ook in samenwerking met Trans Link Systems aangevuld met een les over de OV-chipkaart. “In het kader van ‘wie de jeugd heeft, heeft de toekomst’, willen we jongeren op een leuke manier kennis laten maken met het openbaar vervoer en in het bijzonder met de bus”, vertelt Ton Spaargaren van provincie Gelderland. “Als de leerlingen straks naar het voortgezet onderwijs gaan, moeten zij vaak een stuk verder naar school reizen. Het openbaar vervoer is dan een goed alternatief voor de achterbank van de auto.” 

De intrede van de OV-chipkaart in Gelderland was voor scholen een extra stimulans om deel te nemen aan het project. De basisscholen konden gebruik maken van een gastdocent die de OV4U-lessen kwam geven. Ook kregen de leerlingen een OV-chipkaart met een reissaldo van tien euro van provincie Gelderland. Tijdens de laatste les van de vijf OV4U-lessen, hebben de leerlingen zelf de OV-chipkaart in de praktijk uitgeprobeerd. 

Alle leerlingen hebben vóór aanvang van de eerste OV4U-les en na de laatste les een enquête ingevuld. Uit deze zogenaamde nul- en één-meting komt naar voren of het project de leerlingen stimuleert het OV vaker te gebruiken en of hun perceptie over het openbaar vervoer is veranderd.

De resultaten zijn zeer positief. Naast het imago dat hierdoor is verbeterd, vindt de grote meerderheid van de leerlingen de lessen over het openbaar vervoer nuttig en leuk. Ruim driekwart weet na de lessen hoe de OV-chipkaart werkt en 70% van de leerlingen vindt de OV-chipkaart een mooie uitvinding. Het aandeel leerlingen die weten hoe het openbaar vervoer werkt is na de lessen verdubbeld. En een groot pluspunt is dat de meeste leerlingen plezier hebben in het reizen met het openbaar vervoer. 

Ook docenten hebben aangegeven enthousiast te zijn over het project. Een docent van basisschool De Ni-je Veste in Groenlo gaf aan: “Wat een leuk project. De kinderen vinden de OV-chipkaarten erg interessant. Ook veel ouders hadden ze nog niet gezien. Een prima initiatief om de OV-chipkaart in te burgeren."

Mobycon: “Deze nieuwe positieve kijk door de leerlingen op het openbaar vervoer is een belangrijk referentiekader voor later. Straks moeten ze bijvoorbeeld een keuze maken tussen de auto of het openbaar vervoer. De jongeren kunnen nu zelf een mening vormen over het openbaar vervoer zonder de invloed van een volwassene. We merken zelfs dat het OV4U-project positief doorwerkt op de ouders.” 
OV4U is een initiatief van Mobycon en mede tot stand gekomen dankzij de medewerking van: Stadsgewest Haaglanden, Gemeente Delft, Mobis, Trans Link Systems  |  info@ov4u.nl